Felicia Reuterswärd har arbetat på H&M sedan 2002 och är nu hållbarhetsansvarig för H&M Sverige. Hon är en av över 250 heltidsanställda på H&M världen över som jobbar just med hållbarhet. Hållbarhet är en viktig men tuff fråga för H&M och de brottas, precis som många andra textilleverantörer, med stora utmaningar.
H&M är världens näst största aktör inom retail-branschen och de har därmed ett extra stort ansvar för att ställa krav på de leverantörer som de arbetar med. Men de har också en unik möjlighet att göra verklig skillnad och det är just detta som Felicias Reutersvärds arbete går ut på.
Vad kommer du att prata om på Hbg Talks?
Vi står inför för vår tids största utmaningar, klimatkrisen! Alla inom tillverkningsbranschen har stor påverkan på vår planet i både resursförbrukning och utsläpp, och vi ser också att både anställda och våra kunder ställer högre krav på oss som företag. Hur hanterar vi som företag de här branschomvälvande förändringarna, vilka krav ställer det på oss som företag och hur kan vi som en ledande aktör i vår bransch utmana oss själva och andra för att kunna bidra till att skapa en mer hållbar modeframtid?
Årets tema är ”Plötsligt händer det – milstolpar och vändpunkter”. Vad tänker du när vi säger så? Vilka milstolpar och vändpunkter tycker du har varit viktigast genom historien? Och finns det någon milstolpe eller vändpunkt som påverkat dig på något sätt, antingen privat eller i ditt yrkesliv?
Modebranschen är en av världens mest konkurrenskänsliga branscher och en viktig milstolpe som vi har genomgått är den attitydförändring som skett gällande samarbete. När det kommer till att möta de stora utmaningar som vi står inför så finns det inte utrymme för konkurrens, utan samarbete över gränserna är enda vägen framåt för en mer hållbar modeframtid. Detta är något som driver och motiverar mig och i mitt dagliga arbete så får jag genom samarbete med olika organisationer så som STICA & WWF såväl inspiration som ett kvitto på att förändring sker snabbare när vi jobbar tillsammans.
Vad kommer deltagarna få med sig från ditt föredrag som de kan använda i sitt arbete?
En av mina viktigaste uppgifter som hållbarhetsansvarig är att inspirera, vägleda och motivera människor som jag möter att se sin egen möjlighet att påverka och göra skillnad. Oavsett på vilket företag och i vilken roll man arbetar kan man influera och driva hållbarhetsfrågan framåt. Det handlar om att hitta möjligheter i det lilla så väl som det stora. Vi får inte bli förlamade av att utmaningarna känns oöverkomliga.
Beskriv dig själv i korta ordalag
Mitt intresse för hållbarhet väcktes mycket tidigt, mycket tack vare att jag själv är uppvuxen i en familj som alltid har haft ett stort fokus på återbruk och återanvändning. Familjens stora favoritsyssla var att hitta ett nytt liv eller ett annat användningsområde för en pryl som vilken annan familj som helst skulle ha kasserat för länge sen. Kanske är det just på grund av min uppväxt som jag brinner lite extra för just möjligheten att hitta synergier mellan branscher för att minska resursanvändningen, där en branschs avfall blir en annan branschs resurs. Personligen blev jag eld och lågor när vi på H&M nyligen lyckades använda fruktskal av ananas och apelsin till att tillverka fantastiska kläder till en av våra senaste kollektioner.
Temat är Plötsligt händer det – milstolpar och vändpunkter.
Det handlar om händelser som är eller har varit helt avgörande för det fortsatta förloppet.
Köp din biljett!
Årets talare har olika bakgrund, perspektiv och infallsvinklar på temat, plötsligt händer det. Tillsammans skapar de en spännande mix som utmanar oss och får oss att tänka nytt.
Ari talar om hur vi kan leda oss själva och andra i en snabbt föränderlig värld, om vikten av att vara sig själv och att våga mer för att nå uppsatta mål – i livet och på jobbet. Aris inspirerande föreläsningar har förändrat enskilda människors liv och ökat otaliga organisationers lönsamhet.
Läs mer om Ari RiabackeChrister Fuglesang är Sveriges förste och hittills ende astronaut. Han har varit ute i rymden två gånger, den första gången 2006 och den andra 2009. Båda gångerna besökte han den internationella rymdstationen ISS. I år är det 50 år sedan Apollo 11 landade på månen och även 10 år sedan Christer Fuglesang senast var i rymden.
Läs mer om Christer FuglesangChristina föreläser om att älska förändring och berättar hur vi kan hantera livets plötsliga händelser. De senaste åren har hon mött tusentals människor som genomgående gett toppbetyg till en varm och personlig föreläsning om attityder och förhållningssätt.
Läs mer om Christina StielliEva Vati är VD och grundare av VATI of Sweden som utbildar och hjälper företag att implementera FN´s globala hållbarhetsmål, med särskilt fokus på jämställdhetsmålet, i sin verksamhet. Eva är dessutom styrelseproffs och hållbarhets- och jämställdhetsexpert. Redan som ung drömde hon om att få arbeta för FN. Drömmen blev till verklighet och numera är Eva med och tar fram FN’s program för ökad jämställdhet i börsnoterade bolag.
Läs mer om Eva VatiFelicia Reuterswärd har arbetat på H&M sedan 2002 och är nu hållbarhetsansvarig för H&M Sverige. Hon är en av över 250 heltidsanställda på H&M världen över som jobbar just med hållbarhet. Hållbarhet är en viktig men tuff fråga för H&M och de brottas, precis som många andra, textilleverantörer med stora utmaningar.
Läs mer om Felicia ReuterswärdHan kommer ursprungligen från Veberöd utanför Lund, har bott flera år i Malmö, men numera bosatt i Stockholm. Han tycker om att laga mat, dricka öl, springa, och ta reda på vetenskapliga fakta. Han säger sig ha funnit rampljuset genom spexet ”Spyxet”, under sin tid på gymnasieskolan Spyken i Lund.
Läs mer om Jesper RönndahlThomas Frostberg kommer att intervjua Felicia Reuterswärd från H&M och Ulrika Matsgård från flygbolaget BRA om vad som händer i ett företag när förutsättningarna för affären plötsligt förändras, eftersom kunderna börjar ställa nya krav på produkter och tjänster utifrån hållbarhetsperspektiv – eller rent av slutar att köpa dem helt.
Läs mer om Thomas FrostbergTorbjörn är inspiratören som lever med dövblindhet. Trots det har han bland annat paddlat över Öresund. Han föreläser personligt om hur det är att leva med dövblindhet, hur man överlever en livskris och om förmågan att kunna skriva av sig sina känslor och tankar.
Läs mer om Torbjörn Svensson